Guldplätering VS PVD-beläggning

Har en guldklocka med PVD-guld samma kvalitet som en guldpläterade guldklocka

Guld har haft en unik social status i årtusenden. Guld har en lång historia som en värdefull metall och dess historia är långt ifrån över. Från de forntida egyptierna till den moderna statskassan finns det få metaller som har haft en så inflytelserik roll i människans historia som guld.

Människan har alltid fascinerats över guldets lyster och formbarhet. Guldklockor har funnits nästan lika länge som klockan har funnits. Idag finns det främst tre sätt för att få till den karaktäristiska guldlooken på en klocka.

  1. Man tillverkar klockan i rent guld
  2. Man guldpläterar klockan
  3. Man applicerar en PVD-beläggning på klockan

    PVD-guld & guldplätering, vad är det?

    Det är egentligen bara två olika sätt för att uppnå samma resultat, ge i vårt fall en klocka guldlook och feeling. Väldigt förenklat kan man säga att guldplätering innebär att man "doppar" klockan i äkta guld så att ett lager av guld fastnar på klockstålet. PVD-beläggningsprocessen använder en mer modern och sofistikerad vakuummetod för att få fast guldet på klockstålet. PVD står för ”Physical Vapor Depostion”, vilket om man översätter det till svenska betyder något i stil med fysisk ångavsättning. PVD-metoden ger också möjligheten att inkludera andra ämnen i beläggningen. För guldklockor använder man exempelvis använder man ett tunt lager av Titan för att öka hårdheten och därmed öka livslängden på beläggningen avsevärt jämfört med traditionell plätering.

    Guldklocka - PDV-metod vs guldplätering

    PVD-metoden användes mest på borrspetsar och dörrhårdvara och andra mer industriella applikationer tidigare. Metoden var ursprungligen inte avsedd för smycken och klockor. PVD-metoden utvecklades för att skapa lättare och starka ytor på delar som skulle med ut i rymden. Det var troligtvis i början på nittiotalet som metoden började användas i större skala på guldklockor.

    Något som är viktigt att nämna i sammanhanget är att alla PVD- och pläteringsprocesser INTE ger samma resultat. Det finns alltså bra och dåliga pläteringar och bra och dåliga PVD-beläggningar.

    Den moderna PVD-processen fungerar väldigt bra men är helt beroende av kvalitet på de ämnen som ska sammanfogas. Ett seriöst laboratorium som arbetar med guldbeläggning genom PVD-processen kan producera extremt bra PVD-belagd metall. PVD-guld är en så kallad beläggning där två metaller (i vårt fall guld och titan) har sammanfogats och för att öka motståndet mot förslitning och repor medans guldplätering innebär att man applicerar (pläterar) ett separat lager av riktigt guld ovan en annan metall, ex stål. Tjockleken på guldet mäts i mikron och kan självklart variera. Ju tjockare plätering desto dyrare blir klockan.

    Guldplätering är numera sällsynt vad gäller klockor då PVD-guld har vissa fördelar men det finns även nackdelar, precis som med allt annat. En bra guldplätering kan till en början se mer äkta ut än en PVD-belagd guldklocka av den enkla anledningen att det är just äkta guld som appliceras på stålet. Den avgörande svagheten med just guldplätering är att man genom ett flitigt användande kan nöta bort guldet så den underliggande metallen kommer fram, vilket man som bärare av klockan såklart vill undvika.  

    PDV-beläggning har lång livslängd

    Det är många människor som föredrar PVD-beläggning på sina guldklockor då den har en lång livslängd. Visserligen är beläggningen dyrare, men är mer hållbar i det långa loppet. En del klockor kan vara märkta med "PVD guldton", vilket innebär att man har använt PVD-processen men istället för att använda riktigt guld (se figuren) har man valt en guldliknande metall för att få klockan att se ut att vara gjord av guld. Allt är således inte guld som glimmar!

    Man får inte glömma att PVD är en process som sammanfogar metall för att sedan fästa det på i vårt fall en stålklocka jämfört med plätering då äkta guld appliceras ovanpå i vårt fall en stålklocka.

    Guldplätering VS PVD-beläggning

    Sammanfattningsvis så är en PVD-guldbeläggning betydligt hållbarare i längden och den metod som dominerar när det kommer till de mer avancerade och moderna guldklockor. Självklart kan en guldplätering se mycket bättre ut, vilket beror helt och hållet på vilket material som har använts.

    När man jämför guldplätering med PVD-beläggning så det finns många faktorer som har betydelse. Faktorer så som exempelvis den specifika beläggningens kostnad, för komplexitet, utrusning och kompetens som krävs respektive process, från början till slut. I slutända är det upp till varje person vilken typ av guldklocka man vill bära. Allt hänger på vilken smak man har och vad man är beredd att betala för en klocka. Varför inte bara en gjord av rent guld. ;-) 

    SÖNERs guldklockor använder PVD-metoden

    Samtliga guldklockor från SÖNER är tillverkade med hjälp av Physical Vapor Depostion-metoden (PVD) och det är enbart utifrån att våra klockor ska behålla lystern och och klara förslitning så bra som och så länge som möjligt. Till klockstål har vi valt ett högkvalitativt rostfritt stål i kvalitetsklassen 316L.

     

    Klocka herr - Fyrkantig klocka med PVD guldplätering
    Fyrkantig herrklocka med PVD guldplätering

    Shop now

    You can use this element to add a quote, content...