KLOCKAN PÅ HÖGER ELLER VÄNSTER ARM?

Ska man ha klockan på höger eller vänster hand?

Frågan är ställd på fel sätt menar vi.
Det handlar inte om vilken hand du ska ha din klocka på utan snarare vilken hand du INTE bör ha den på. Och egentligen är det en smaksak. Det finns i huvudsak två anledningar till varför du bör bära din klocka på vänster handled om du är högerhänt.

"Bär din klocka på din minst dominanta handled"

Vår rekommendation är att du bär din klocka på den icke dominanta handen. Det vill säga om du är högerhänt (som 90% av oss är) bör du bära din klocka på vänster hand och vice versa.

Bild på fyrkantig klicka från söner

De två mest avgörande anledningarna till att bära klockan på din icke dominanta hand.

  1. Traditionellt har man inte tagit hänsyn till vilken bärarens dominanta hand är (då 90% ändå är högerhänta) utan klockor har främst konstruerats för att bäras på vänster hand. Det ser man då nästintill alla armbandsur har kronan (den lilla ratten som du ställer klockan med) på klockans högra sida. Det för att det ska vara enkelt att vrida upp eller ställa klockan. Har du dessutom funktionella knappar på din klocka sitter även de på höger sida (om man inte har fler än 2 knappar).

  2. Det finns ytterligare ett praktiskt argument för att bära klockan på den icke dominanta handen. Du skriver, lyfter, plockar, slår, hälsar, ja, du gör de mesta med din dominanta hand. Och därför riskerar du inte bara att slita mer på din klocka om den sitter på din dominanta handled utan den kommer också vara i väg i större utsträckning.
Det finns klockor gjorda för vänsterhänta personer, med kronan / knapparna till vänster.

    Summa summarum: Vilken handled du bär din klocka på handlar om vana och preferenser. Det finns inga direkt regler utan merpraktiska råd.

     

    Fyrkantig klocka - Fyrkantiga klockor herr

    Klockor herr - Herrklockor i fyrkantig design från SÖNER