Swiss Made eller inte?

Swiss made, inte nödvändigtvis 100% schweizisk

Sorry, men bara för att det är stämplat "Swiss made" på din herrklocka betyder det inte nödvändigtvis att den är 100% schweizisk. I själva verket är det snarare en regel än ett undantag att en klocka och dess komponenter från start till slut INTE har tillverkats och monterats i Schweiz (de klockor som ändå är, är både sällsynta och dyra). Men det finns ändå goda skäl att med vördnad och respekt se på den berömda frasen "Swiss made", det har den schweiziska staten säkerställt bland annat genom att lagstadga vilka kriterier som krävs för att få stämpla ”Swiss made” på en klocka.

Den schweiziska klockindustrin har varit och är fortfarande helt avgörande för utveckling av de moderna klockorna, även om många länder mer eller mindre har kommit i fatt. Vilket Beijing Watch Factory visade när det släppte sitt urverk med inte bara en, utan två ”tourbilloner”. Ser man också till medelpriset på ca 130 000 sek för sina ”guld-tourbilloner” så kan man inte längre påstå att ”Swiss made” står utan konkurrens.

Vad betyder Swiss made - vad innebär Swiss made

 Ska sanningen fram så var den schweiziska klockindustrin redan innan ”kvartskrisen” slog till på 70-talet med Seiko som gjorde den första batteridrivna kvarts-klocka redan inne i en nedåtgående trend. Och inte bara det, med globaliseringen och introduktionen av den fria marknaden i asiatiska länder som Kina, Thailand och Malaysia innebar det att en urmakare och klocktillverkare kunde anställas till en dramatiskt reducerad kostnad och med idag likvärdig kunskap och kvalitet.

Som konsument, som eventuellt spenderar en väsentlig del av sina hårt förvärvade pengar på en ”Swiss made”, bör du veta vad det är du får.

Vad innebär "Swiss made" egentligen?

Det korta svaret är: För att betraktas som en schweizisk klocka måste minst 60% av tillverkningskostnaderna genereras i Schweiz.

Det lite längre svaret är att den schweiziska regeringen har en lag (uppdaterades 2017) och ett sju-sidigt dokument som stipulerar vad som krävs för att få kalla en klocka ”Swiss made”. När det gäller klockan i sig kan man säga att nedan fyra punkter summerar kraven.

  1. Minst 60% av tillverkningskostnaderna ska genereras i Schweiz
  2. Urverket måste ”anses” vara schweiziskt, ”Swiss made”(se nedan för separata krav)
  3. Urverket måste förlutas/monteras ihop  i Schweiz
  4. Den slutgiltiga kvalitetskontrollen måste utföras i Schweiz

När det gäller urverket i sig så måste det vara ihopmonterat i Schweiz, slutgiltigt kvalitetskontrollerat i Schweiz och minst 60% av tillverkningskostnaderna för urverket ska ha genererats i Schweiz

Det innebär att det finns ett ganska stort svängrum för att tillverka klockor som i slutänden får stämplas med ”Swiss made”. Nu vet du lite mer vad du får/kan få av en klocka märket ”Swiss made”.

För att läsa mer om frasen ”Swiss made” besök sidan för Federation of the Swiss Watch Industry FH

Fyrkantig herrklocka | herrklockor som sticker ut

Shop now

You can use this element to add a quote, content...