Guide - falsk eller äkta klocka?

SÖNERs guide för att upptäcka en falsk klocka

Efter dagar av sökande uppenbarar sig äntligen den ”heliga graalen”. Du har äntligen hittat det du söker. Den perfekta klockan, klockan du inte behöver kompromissa med. Auktionssajten som erbjuder klockan ser proffsig och förtroendeingivande ut, allt står skrivet på svenska och det går utmärkt att betala med de vanligaste kreditkorten. Du känner att du måste slå till innan någon annan hinner före. MEN, var försiktig, "allt är inte guld som glimmar." Idag finns det många som försöker göra snabba pengar på falska märkesklockor. Många som är så bra gjorda att experter har svårt att skilja dem från de äkta. 

 

Köper du din klocka i en fysisk butik i Sverige är risken minimal att bli lurad. Men på nätet och traditionella auktioner är det en helt annan sak. Du kan göra riktiga kap men du kan också bli grundlurad. Idag finns det tusen och åter tusen mer eller mindre sofistikerade piratkopierade klockor. För att minska risken att bli en av de tusentals som årligen luras att köpa en falsk märkesklocka har vi listat 9 saker att undersöka på en klocka för att inte bli lurad.

Vi vill poängtera att om du vill vara helt säker på att inte få med dig en falsk klocka hem bör du köpa den hos en för märket auktoriserad butik. Då medföljer alltid korrekta garantier och certifikat.

Glöm för all del inte devisen, "det verkar för bra för att vara sant". I de allra flesta fall är det just så det är.

 

9 Saker som kan avslöja en falsk klocka

Utöver de mesta självklara att be en auktoriserad klockbutik att verifiera äktheten på en klocka finns det en del detaljer som du själv kan undersöka för att avslöja om en klocka är äkta eller falsk.

 1. Det säkraste men också det mest tidskrävande sättet att säkerställa äktheten på en klocka är att verifiera serienumret hos en auktoriserad klockbutik, genom tillverkaren eller med hjälp av en expert. Dock är det inte alla klockmärken som använder sig av serienummer och andra verifieringstexter och stämplar.


  Klocka herr - snygga, klassiska herrklockor


 2. Stavfel är kanske det vanligaste sättet att avslöja en falsk klocka. Sämre förfalskare tar sig inte tiden att säkerställa de mest självklara saker. Undersök noga all skriven text efter stavfel eller grammatiska felskrivningar. Jämför gärna med bilder från klockmärkets officiella hemsida.

  Klocka herr | Snygga herrklockor från Svenska Söner by Sweden


 3. Förpackningen och klock-lådan är något många förfalskare förbiser i sin jakt på snabba pengar. Samtidigt är köparen ofta så fokuserad på klockan i sig att man glömmer att undersöka emballagets kvalité och detaljer. Ofta kan man hitta fel som dålig passform, slarvigt limmade fogar, tröghet i luckor och lådor, stavfel och dåligt stämplade eller målade detaljer som tydligt avslöjar piratkopian.

  Klocka herr från Svenska klockmärket SÖNER - guld klockor för herr

 4. Likt stavningen kan man också hitta misstag som förfalskarna gjort på loggans utseende och placering. Asymmetriskt placerad logga och andra detaljer brukar ofta avslöja en falsk klocka. Undersök om loggor är oproportionellt designade i förhållande till symboler och texter samt om färger flyter ut eller linjer är oskarpa.

  Armbandsur herr från SÖNER


 5. Kvaliteten på spännen och länkar är ett annat bra sätt att säkerställa en klockas äkthet. Många förfalskade klockor visar tecken på grader (kanter) från tillverkningen, glapp eller delar som går trögt. Känn på leder, länkar och spännen för att hitta avvikelser på passform och design. En märkesklocka har inga som helst brister på dessa detaljer. Allt ska passa och fungera utmärkt. Inga spår efter produktionsprocesser eller liknande ska finnas. Många märkesklockor stämplar sin logga på spännet eller armbandet, undersök om din klocka har en sådan stämpel och om den stämmer överens med officiella foton från tillverkaren.

  Klocka herr - herrklocka från SÖNER


 6. Vikten avslöjar mer än man kan tro. En äkta märkesklocka av hög kvalitet är tillverkad av bra material. Det är svårt för en förfalskare att med sämre och en mindre mängd material få samma vikt som hos en äkta. Genom att hålla en klocka av metall i handen kan man i vissa fall avgöra, eller åtminstone ana om det är en piratkopia eller inte. Bra kvalitet i stålet och en gedigen boett ger en känsla av tyngd. Vikten kan alltså vara en bra indikator på klockans äkthet. Du kan väga din klocka och jämföra med fabrikantens specifikationer.


  Klocka herr - armbandsur herr från SÖNER


 7. En äkta klocka ska hanteras varsamt och med omsorg, såväl utvändigt som invändigt. Genom att öppna klockan och undersöka insidans skick kan man få många ledtrådar till om den är äkta eller falsk. I piratkopierade klockor kan man ofta se fingeravtryck, damm eller andra spår och rester av mänsklig hantering. Vilket man aldrig ser hos en äkta klocka som har hanterats på ett fackmannamässigt vis.

  Rektangulär herrklocka från Svenska SÖNER


 8.  Lyser de självlysande detaljerna i mörker? Att verifiera om din klocka är tänkt att ha självlysande eller mer korrekt fluorescerande visare och index kan ibland var en avgörande faktor för att avslöja en falsk klocka. Få förfalskare lägger ner tiden och pengarna på denna extra noggrannhet. Håll klockan mot en lampa i några minuter för att sedan undersöka fluorescensen i ett mörkt rum.

  Klocka herr | för män med fyrkantig design


 9. Sist men inte minst har vi klockans puls. En äkta märkesklocka av hög kvalitet har ett urverk, klockan hjärta som spinner nästan ljudlöst innanför den skyddande boetten. Sätt baksidan på klockan mot ditt öra och lyssna noga. Låter det som ett tröskverk eller hör du ett jämt och harmoniskt spinnande eller tickande? Låt ljudet avslöja förfalskarna.

  Armbandsur herr | Herrklocka från SÖNER

 

Fyrkantig klocka - Fyrkantiga herrklockor från SÖNER

 Klockor herr - Herrklockor i fyrkantig design från SÖNER

  Shop now

  You can use this element to add a quote, content...